Het is weer vakantietijd! Hèt moment om met je camera op pad te gaan en foto’s te maken. Wil jij ook leren hoe je betere foto’s maakt, zodat je straks kunt nagenieten van je vakantie, zonder je te ergeren aan onscherpe, saaie of  slecht belichtte foto’s? Met deze tips gaat het ook jou vast en zeker lukken om betere (vakantie)foto’s te maken!

Herleef je vakantie met een glimlach, met de volgende 10 tips:

1. Voorbereiding

Ben je van plan om tijdens je vakantie vooral veel foto’s te maken en wil je daarbij de belangrijke bezienswaardigheden niet vergeten? Dan kan het handig zijn om je voor te bereiden. Door thuis alvast een lijstje te maken met de lokaties welke je wilt bezichtigen en fotograferen, scheelt dat een hoop tijd tijdens je vakantie. De boekjes met toeristische informatie ken je vast wel. Maar kijk bijvoorbeeld ook eens op Google Maps, Wikipedia en Flickr Places om ideeën te krijgen wat je waar zou kunnen fotograferen.

2. Wat neem je mee?

Bedenk vooraf welke camera je wilt gebruiken op vakantie. Ga je voor kwaliteit? En heb je een spiegelreflex camera? Neem dan vooral je spiegelreflexcamera en één of meerdere lenzen mee. Als je gaat vliegen, hou dan rekening met hoeveel je mee mag nemen als handbagage.

Bedenk vooraf waar je je kostbare camera veilig kunt achterlaten, als je een dagje niet gaat fotograferen. Is er bijvoorbeeld een kluisje op je hotelkamer? Zorg er ook voor dat je accu bij vertrek vol is en de geheugenkaartjes leeg zijn. En neem een extra accu, voldoende geheugenkaartjes, de oplader en eventueel een verloopstekker mee.

Kies je liever voor gemak en wil je zo min mogelijk sjouwen op vakantie? Neem dan een systeemcamera, compactcamera, of alleen je mobiele telefoon mee. Kies je voor alleen je mobiele telefoon? Check dan voor vertrek of je voldoende ruimte op je telefoon of het geheugenkaartje hebt voor de vele vakantiefoto’s. En stel eventueel een (automatische) backup in via bijvoorbeeld Dropbox.

3. Weet hoe je camera werkt

Niets zo vervelend als ter plaatse nog uit moeten zoeken waar ook alweer dat ene knopje op je camera zit of hoe die ene instelling werkt. Zorg dus dat je je camera kent. Handleidingen zijn vaak klein, dus neem die eventueel mee of download de digitale versie zodat je die op je mobiel kunt bekijken.

4. Maak foto’s met de beste kwaliteit

Stel je camera of mobieltje in op de beste kwaliteit fotobestanden. Heb je software om RAW-bestanden te bewerken? Kies dan zeker voor RAW. Bij RAW-fotobestanden kun je achteraf met de juiste software nog correcties aanbrengen, zoals het aanpassen van de belichting, de kleuren of het contrast. Kies anders de beste kwaliteit JPG bestanden (vaak wordt dit aangeduid als “JPG-fine”). Door te kiezen voor de beste kwaliteit, kun je de foto’s met een hogere kwaliteit af laten drukken of een mooie vergroting laten maken.

Hier lees je meer over wanneer je welk bestandstype (jpg/jpeg, png, gif) gebruikt voor bijvoorbeeld je website.

5. Kies eens voor een ander standpunt

Ga eens door je knieën of plat op de grond liggen. Maak eens foto’s van je kinderen, huisdieren of van die ene bloem, vanaf een laag standpunt. Door een ander standpunt te kiezen, kun je je foto veel  interessanter maken.

6. Maak ook eens foto’s met diepte

Wanneer je een onderwerp op de voorgrond fotografeert, geeft dat diepte aan je foto. Doordat het onderwerp op de voorgrond onscherp is en je onderwerp scherp, accentueer je het (scherpe) ondewerp en creeër je diepte in de foto. Uiteraard werkt het ook andersom: met een scherp onderwerp op de voorgrond en een onscherpe achtergrond.

7. Vergeet de detailfoto’s niet

Overzichtsfoto’s maak je waarschijnlijk al meer dan genoeg tijdens je vakantie. Maar vergeet ook zeker de detailfoto’s niet. Zo kun je nog beter een verhaal vertellen met je foto’s, krijg je meer afwisseling en kun je na de vakantie een mooie collage of leuk fotoboek laten maken, met een mooie diversiteit aan foto’s.

8. Let op de achtergrond

Wanneer je foto’s van personen maakt, let dan ook zeker op de achtergrond. Je kent ze vast wel, de foto’s waarbij net een lantaarnpaal of boom uit het hoofd van de persoon op de foto “groeit”. Om dergelijke foto’s te voorkomen, kun je het beste een stap opzij doen, of laat degene die je fotografeert iets opschuiven.

9. Kies een thema

Heb je al allerlei vakantiefoto’s gemaakt en laat je inspiratie je even in de steek? Heb je geen idee wat je nog meer zou kunnen fotograferen? Bedenk dan een thema en ga op zoek naar foto’s die binnen dat thema passen. De mogelijkheden zijn eindelooos!

Je kunt een kleur kiezen, of een bepaald onderwerp. Fotografeer bijvoorbeeld allerlei verschillende voordeuren, ramen, gerechten, bloemen, of oude steegjes. Leuk om te doen en na je vakantie heb je dan een mooie verzameling van bij elkaar passende foto’s.

Heb je een vakantiewoning, gîte, chambre d’hote, B&B, hotel of camping? Maak dan vooral ook foto’s welke je na je vakantie kunt gebruiken voor je website, weblog en social media. Denk bijvoorbeeld aan sfeerfoto’s, landschapsfoto’s en detailfoto’s.

10. Maak meer foto’s

Met een digitale camera is het makkelijk om veel foto’s te maken. Maar maak ook eens meerdere foto’s van hetzelfde onderwerp. Bekijk je onderwerp van alle kanten, dichterbij, verder weg en maak vervolgens meerdere foto’s. Zo heb je achteraf de keuze uit meerdere foto’s wanneer blijkt dat sommige foto’s bijvoorbeeld niet scherp zijn. Maar misschien nog wel belangrijker: zo leer je ook steeds beter kijken. Bewust kijken wat het beste standpunt is om foto’s van een bepaald onderwerp te maken.

Veel plezier met het maken van je vakantiefoto’s en een hele fijne vakantie!

Vorige blog
Volgende blog