Natuurlijk wil je dat de foto’s op je website van de beste kwaliteit zijn. Maar je wilt ook dat je website niet onnodig traag wordt, door te grote fotobestanden. Dit kun je voorkomen door je foto’s te verkleinen. En door bij het opslaan van je (verkleinde) foto’s, te kiezen voor het juiste bestandstype (JPG, PNG of soms GIF), waardoor de foto’s op de juiste manier gecomprimeerd* worden.

(*Comprimeren betekent het kleiner maken van een foto of afbeelding, kleiner in bestandsgrootte niet in afmetingen).

Als je weet welk bestandstype je voor welke foto moet gebruiken, zal dit leiden tot een betere kwaliteit van je foto’s en een snellere laadtijd van je webpagina’s.

Verschillende bestandstypes

Foto’s kunnen in verschillende bestandstypes opgeslagen worden. Het verschil in de diverse bestandstypes zit voornamelijk in de manier van compressie die gebruikt wordt. De meeste foto’s hebben een grote bestandsgrootte, welke niet geschikt is voor online gebruik, omdat ze je website traag maken.

De bestandstypes welke het meest gebruikt worden voor foto’s en afbeeldingen op internet zijn JPG (JPEG), PNG en soms ook GIF. Andere bestandstypes zoals PSD, BMP en TIF zijn niet gecomprimeerd, waardoor de bestandsgrootte veel te groot is voor gebruik op internet.

Maar wanneer gebruik je nu welk bestandstype voor je website, blog en nieuwsbrief?

JPG (JPEG)
Dit bestandstype wordt het meest gebruikt voor foto’s op internet. Het kan foto’s flink comprimeren zonder zichtbaar verlies van beeldkwaliteit.

Een JPG kan miljoenen verschillende kleuren opslaan en je kunt zelf de mate van compressie instellen. Maar pas op: wanneer je een foto te veel comprimeert resulteert dat in een blokkerige foto. Wanneer je een foto besluit als JPG op te slaan, zal je dus moeten kiezen tussen een optimale beeldkwaliteit (weinig compressie, grote bestandsgrootte) en iets mindere beeldkwaliteit (meer compressie, kleinere bestandsgrootte). Ideaal voor gebruik op internet, is de middenweg waarbij je de foto wel comprimeert, maar de kwaliteit van de foto niet zichtbaar verminderd wordt.

JPG is niet geschikt voor foto’s of afbeeldingen met teksten, grote kleurblokken, eenvoudige vormen en afbeeldingen met lijnen. Vanwege de compressie kunnen lijnen en tekst vaag worden. Hiervoor kun je beter voor het PNG-bestandstype kiezen.

En wanneer je een (bewerkte) foto met transparante delen op wilt slaan, dan is het van belang om te weten dat JPG geen transparantie ondersteunt.

PNG
Wanneer je een foto als PNG opslaat, vermindert de kwaliteit van de foto niet. PNG bestanden zijn groter dan JPG-bestanden en hebben dus meer tijd nodig om te laden op je website.

Eén van de voordelen van PNG is dat het transparantie wel ondersteunt.

PNG kan opgedeeld worden in PNG-8 en PNG-24. PNG-8 heeft een lage bestandsgrootte, maar heeft als nadeel dat het weinig kleuren bevat (PNG-8 ondersteunt 256 kleuren). Dit bestandsformaat wordt daarom meestal gebruikt voor iconen, emoticons en buttons.

PNG-24 ondersteunt meer kleuren, maar daardoor neemt de bestandsgrootte ook toe. Een foto die opgeslagen wordt als PNG-24 zal ongeveer 5 keer groter worden in bestandsgrootte, dan wanneer dezelfde foto opgeslagen wordt als JPG.

PNG’s (type PNG-24) zijn een goede keuze voor foto’s of afbeeldingen met teksten, grafieken, screenshots en gedetailleerde instructies.

Eén van de voordelen van PNG is dat het transparantie wel ondersteunt.

GIF
Een GIF-bestand kan maximaal 256 kleuren bevatten, en neemt daardoor weinig ruimte in beslag. Maar door het beperkt aantal kleuren, is het dus geen geschikt bestandstype voor foto’s.

Je kunt een transparante afbeelding opslaan als GIF. Maar GIF’s worden voornamelijk gebruikt voor geanimeerde afbeeldingen van lage kwaliteit voor het web.

Kleinste bestand met de beste beeldkwaliteit

Als je nog twijfelt over welk type nu het beste is, sla dan in je fotobewerkingssoftware een foto op in alle 3 de bestandstypes en vergelijk daarna de bestandsgrootte en de kwaliteit van de foto’s. Hierdoor kun je snel bepalen welk bestandstype voor jou de beste kwaliteit en de kleinste bestandsgrootte geeft. Gebruik wel altijd een copie van het origineel, zodat je altijd nog het onbewerkte origineel hebt.

In het kort

Een foto of afbeelding zonder tekst, grote kleurblokken, vormen of lijnen? Of is kleine bestandsgrootte belangrijk? Kies dan voor opslaan als JPG/JPEG

Een foto of afbeelding met tekst, grote kleurblokken, vormen of lijnen? Of transparantie? En is een wat grotere bestandsgrootte geen probleem? Kies dan voor opslaan als PNG

Een afbeelding met weinig kleuren en tranparantie of animatie? Kies dan voor opslaan als GIF

Volgende blog