Begin vandaag nog met bloggen!

Het is een rare tijd. Door het corona-virus en alle beperkingen was het seizoen om je vakantiehuis te verhuren veel korter. En voor veel ondernemers met een vakantiewoning (of gîte, chambre d’hôte, of camping) was het lastig om de rest van het seizoen nog vol geboekt te krijgen.

Wil jij je vakantiehuis volgend jaar wel weer zoveel mogelijk vol geboekt te krijgen? Begin dan vandaag nog met bloggen! Door te bloggen krijg je meer bezoekers voor je website, leren de bezoekers van je website je kennen, bouw je vertrouwen op, onderscheid je je van je concurenten èn word je website beter gevonden op Google!

Wat is een “weblog” en “bloggen”?

Een blog of weblog is een (gedeelte van een) website, waar je regelmatig nieuwe berichten plaatst. Deze berichten worden blog, blogpost of content genoemd. Wat je nu leest is ook een blog, één van de artikelen op mijn weblog.

Je bepaalt zelf hoe vaak je nieuwe blogs plaatst. Dat kan dagelijks, wekelijks, maar ook maandelijks. Net wat voor je haalbaar is. De frequentie is niet het belangrijkste bij bloggen, belangrijker is regelmaat en de kwaliteit van je blogs.

Als het voor jouw mogelijk is om iedere 2 weken, of iedere week een nieuw blog aan je website toe te voegen, dan is dat al heel mooi. Maar hou vooral regelmaat aan. Als je eenmaal een groep van vaste lezers hebt opgebouwd, dan willen ze weten wanneer er weer een nieuw blog op je weblog komt te staan.

En het is handig om alvast een paar blogs “op de plank te hebben liggen”. Wanneer je dan een keer geen tijd of zin hebt, kun je een blog plaatsen welke je al eerder geschreven hebt.

Alleen tekst in een blog?

Nee hoor, een blog hoeft niet uit alleen maar tekst te bestaan. Ik raad je zeker aan om ook één of meerdere foto’s toe te voegen. En dan natuurlijk het liefst foto’s welke je zelf gemaakt hebt of hebt laten maken. Hierdoor word je blog interessanter, en valt je blog nog beter op. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een video toevoegen.

Wat zijn de voordelen van bloggen?

Meer bezoekers
Als je regelmatig goede blogs plaatst, dan trekt je website meer bezoekers aan.

Vertrouwen
Die bezoekers leren je kennen en je bouwt vertrouwen op. Je bouwt een band op. En dat vergoot de kans dat die lezer van je blogs, wanneer hij een vakantiewoning wil huren, als eerste aan jou en jouw vakantiewoning denkt, omdat hij je door je blogs beter kent.

Beter scoren in Google
Als een mogelijk nieuwe gast een vraag heeft over bijvoorbeeld vakantiehuizen of activiteiten in jouw omgeving, en die vraag in Google intypt, dan toont Google jouw blog als daarin die vragen worden beantwoord. Zo trek je dus meer bezoekers voor je website.

En Google ziet graag regelmatig nieuwe content op je website. Daardoor scoort je website dus ook beter in de zoekresultaten van Google (SEO).

Wat zijn de voordelen van bloggen

Waarover moet je dan bloggen?

Misschien vraag je je nu af: “Maar waar moet ik dan over bloggen”? Dat is een logische vraag. Bedenk welke vragen jouw doelgroep zou kunnen hebben. En wat vinden nieuwe gasten maar ook bestaande gasten interessant om te lezen?

Gasten zullen graag lezen over bijvoorbeeld de faciliteiten bij jouw vakantiehuis. Heb je een zwembad? Schrijf dan bijvoorbeeld een blog over de aanleg van het zwembad, wat er tegenzat en hoe mooi het nu is. En plaats er een paar foto’s bij van de aanleg en het uiteindelijke resultaat.

Of schrijf een blog over waarom je besloot naar Frankrijk te verhuizen en die gites op te knappen en te verhuren. Behalve interessante blogs over jouw vakantiehuis en faciliteiten kun je bijvoorbeeld ook schrijven over typisch Franse gebruiken of gerechten. Of besteed een blog aan die gezellige markt, wat er allemaal te vinden is, en voeg er enkele foto’s aan toe. Of over bezienswaardigheden en activiteiten in de omgeving. En hebben jullie laatst een leuk nieuw restaurantje ontdekt? Schrijf er een blog over, wat er zo geweldig was en beveel het aan in je blog.

Start vandaag nog met bloggen voor meer gasten

Hoe maak je een blog?

Heb je al een WordPress website? Dan is een weblog redelijk eenvoudig toe te voegen. Als je een nieuwe website laat maken, kun je aangeven dat je er een weblog bij wilt. Vervolgens voeg je ieder blog apart toe aan je weblog.

Waar moet je op letten als je gaat bloggen?

Het bloggen (maken van content voor je weblog) is niet alleen het schrijven van het artikel. Er komt wel iets meer bij kijken. Uiteraard bedenk je vooraf wat jouw (toekomstige) gasten interessant vinden om te lezen. En op welke onderwerpen zoekt jouw doelgroep in Google.

Probeer te schrijven zoals je tegen iemand zou praten. Lees je blog desnoods hardop voor, voordat je het online plaatst. Je hoort dan meteen waar de problemen zitten of waar de tekst niet lekker loopt.

Begin met een pakkende titel, waardoor de bezoeker van je weblog nieuwsgierig wordt naar het blog. Maak een korte inleiding, zodat de lezer meteen weet waarover het blog gaat. Maak niet te lange alinea’s en niet te lange zinnen. En maak gebruik van “tussenkoppen”(titels bij alinea’s).

En vergeet ook niet om interne en externe links in je tekst te plaatsen. Interne links zijn links naar andere blogs of pagina’s op je website en externe links zijn links naar andere websites, bijvoorbeeld een link naar de website van het restaurant of museum, waarover je net een leuk blog hebt geschreven.

En zorg ervoor dat je blogs goed vindbaar zijn in Google door ze te optimaliseren op belangrijke zoekwoorden. Belangrijke zoekwoorden zijn woorden waarop je graag in Google gevonden wilt worden.

Hoe krijg je meer lezers voor je blog

Om meer lezers voor je blogs te krijgen is het belangrijk dat je je blogs deelt. Hoe meer je je blogs deelt, hoe groter de kans op meer lezers. Deel je blog bijvoorbeeld in je nieuwsbrief, in de handtekening onderaan je email en zeker ook op social media zoals Facebook en Instagram.

En dan niet je hele blog delen, maar bijvoorbeeld alleen de titel en eventueel een kort intro, en vervolgens deel je de link naar het blog op je weblog.

Tip!

En vergeet ook zeker niet om statistieken op je website te (laten) installeren, zodat je de resultaten van je werk kunt zien. In de statistieken kun je o.a. zien hoeveel bezoekers je blog bezoeken, waar ze vandaan komen, welke blogs goed gelezen worden, etc.

Kortom

Bloggen is niet alleen leuk om meer over je vakantiewoning en de prachtige omgeving te delen. Maar bloggen is ook een geweldig marketinginstrument waarmee je extra bezoekers op je website aantrekt. En meer bezoekers op je website levert weer meer boekingen voor je vakantiewoning, gîte, chambre d’hôte of camping op.

Ben je na het lezen van dit blog enthousiast geraakt en wil jij ook aan de slag met bloggen en profiteren van de voordelen van bloggen? En heb je daarbij hulp nodig? Laat het me dan weten, ik help je graag.

Vorige blog
Volgende blog